I morgon är det premiär på den älskade och hatade stinkfisken och delikatessen. *Surströmming är inte likställt med rutten fisk, vilket många tror. Strömmingen har konserverats genom jäsning, så kallad fermentering. Det betyder att den är syrad, att nyttiga mjölksyrabakterier brutit ner fisken. Precis som all annan mat med mjölksyrabakterier innehåller surströmmingen nyttiga bakterier, probiotika, som konkurrerar ut dåliga bakterier i tarmarna. Dessutom stärker mjölksyrabakterierna i vissa fall immunförsvaret. *Doften kommer från svavelvätet som bildas när bakterierna bryter ner fisken. *Njut surströmmingen med tunnbröd och färskpotatis. Rå lök och tomater är utsökt som tillbehör. Variera gärna med blad persilja och créme fraiche. Servera gärna ett lättare lageröl (och en snaps) :))). *Du kan inte bli matförgiftad av surströmming eftersom den salta miljön som fisken framställts i gör det omöjligt för farliga bakterier att överleva. Så om du blev sjuk i samband med inmundigandet av surströmming så vart det för många snapsar.
Ät och njut!
nja, mycket är vi lika på. Men jag lovar Gun, den där fisken får du faktiskt ha för dig själv. (ja, jag har smakat och gillade den inte)
SvaraRaderaMen Anna då! sviker du mej här :(, jag som hade tänkt komma förbi dej med en burk i helgen. :)))
SvaraRadera