söndag 6 november 2011

MIDDAGSBJUDNING LÖRDAKVÄLL

Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner. Ingredienser 4 bakpotatisar 100 g gorgonzola 1 dl Crème Fraiche 100 g riven Västerbottensost® 1 gul lök, finhackad 1 vitlöksklyfta, finhackad en klick Norrmejerier Smör 200 g champinjoner, skivade 1-2 msk portvin 3 dl Vispgrädde 1 tsk soja 1 kg oxfilé 1 ask minitomater 1 kruka timjan salt och peppar Beskrivning Baka potatisen ca 1 timme i 200°. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. (Hit kan potatisen förberedas.) Fräs lök och vitlök i Norrmejerier Smör utan att det tar färg. Stek svampen utan Norrmejerier Smör i en separat panna. Häll på portvinet och låt det koka in i svampen. Tillsätt löken. Häll sist på grädde och soja och koka ihop på svag värme. Smaka av med salt och peppar.Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugn, 200° ca 20 minuter eller tills stektermometern visar 58-62°. Låt filén vila en stund innan du skär upp den. Gratinera potatisen ca 10 minuter i 225°. Stek tomat och timjan i lite Norrmejerier Smör. Servera tillsammans med kött, potatis och svampsås. Men eftersom jag helt missade att det var en röd lördag i går, så fick jag improvisera lite vad det gäller portvinet till champinjonerna. Tror att gästerna gillade maten ändå!

1 kommentar:

  1. Mycket nöjda gäster! Jättegott! Tack för senast!
    Pia & Ove

    SvaraRadera