söndag 6 november 2011
MIDDAGSBJUDNING LÖRDAKVÄLL
Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner.
Ingredienser
4 bakpotatisar
100 g gorgonzola
1 dl Crème Fraiche
100 g riven Västerbottensost®
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en klick Norrmejerier Smör
200 g champinjoner, skivade
1-2 msk portvin
3 dl Vispgrädde
1 tsk soja
1 kg oxfilé
1 ask minitomater
1 kruka timjan
salt och peppar
Beskrivning
Baka potatisen ca 1 timme i 200°. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. (Hit kan potatisen förberedas.)
Fräs lök och vitlök i Norrmejerier Smör utan att det tar färg. Stek svampen utan Norrmejerier Smör i en separat panna. Häll på portvinet och låt det koka in i svampen. Tillsätt löken. Häll sist på grädde och soja och koka ihop på svag värme. Smaka av med salt och peppar.Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugn, 200° ca 20 minuter eller tills stektermometern visar 58-62°. Låt filén vila en stund innan du skär upp den. Gratinera potatisen ca 10 minuter i 225°. Stek tomat och timjan i lite Norrmejerier Smör. Servera tillsammans med kött, potatis och svampsås.
Men eftersom jag helt missade att det var en röd lördag i går, så fick jag improvisera lite vad det gäller portvinet till champinjonerna. Tror att gästerna gillade maten ändå!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mycket nöjda gäster! Jättegott! Tack för senast!
SvaraRaderaPia & Ove