måndag 4 juli 2016

SAGOTRÄDGÅRDEN


Igår hade jag den äran att få en privat visning hos en dam här i Nynäshamn vid namn Margareta Peterson!
Nästan dagligen tar jag en sväng förbi hennes staket som gränsar mot gatan, där en praktfull rosenbuske brer ut sina blommande grenar som ett vitt skum intill ingången.
Det är Finlands vita ros, som hon planterat som rotskott som ursprungligen kommer från Pajala, berättade hon, Margareta har också sina rötter i norra Sverige.
Där inne prunkar det som urbilden för en sagoträdgård av vindsådda prästkragar, prunkande perenner och uråldriga fruktträd och allt trivs sida vid sida med Margareta!
Humlesurret från rosenbuskarna hörs på långt håll och rosorna är många och välmående!

Redan tidigt på våren går jag sakta förbi och kikar över staketet ner i hennes rabatter efter små, små vårtecken, för det är just de och blåsipporna i min skog strax intill där jag bor, som tänder den där gnistan i mig om att snart är vintern och kylan över för den här gången!

Men som sagt, igår stannade jag på min väg förbi, eftersom hon råkade vara där och då fick jag följa med in till det allra heligaste, hennes innergård, där tiden stod stilla och vinden inte störde!

Ett rättesnöre för Margareta är, "Hellre bli vän med rödklöver, ormbunken och andra växter som envisas med att slå rot i trädgården än att utkämpa ett svårvunnet krig mot dem"!
Vackert, och precis lika vacker är hennes trädgård, väl värt ett besök, eller åtminstone sakta ner stegen när du ändå har vägarna förbi!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar