lördag 4 februari 2017

65 ÅR SENARE


Egentligen var det planerat att jag skulle födas i hemmets lugna vrå, mina föräldrar hade tänkts sig så, men jag skulle börja krångla redan då visade det sig!
Bortbjudna till släkten på Nyårsfest på Dannero, mamma, pappa och syrran och jag låg och vände mig huller om buller, kanske för mycket mat som jag skulle samsas med, vem vet, så jag ville väl pysa ut lite snabbare än tänkt!
Vilket fall som helst, strax efter avslutad middag så fick jag nog och pressade på och voltade!
Så det där med en hemmaförlossning under uppsikt av barnmorska det var inte att tänka på!
Taxi tillkallades och i ilfart de tre milen upp till Sollefteå BB blev lösningen istället!
Tur att det fanns, ty gunsan bjöd på sätesbjudning!

Nu sår sätesbjudning för något helt annat, har politikerna bestämt, omskrivet till bilförlossning, alltså föda barn i bilsätet!
Skämmes tamefan!

Professionen i Sollefteå och befolkningen i Ådalen har blivit överkörda. Politikerna har varit totalt tondöva och oempatiska inför medborgarnas protester inför denna slakt, skriver representanter för föreningen "Sollefteå Framtidens Akutsjukhus".

Det är dags att prata om solidaritet. Solidaritet mellan människor i stad och på landsbygd, mellan inland och kustland. Röda Ådalen är fortfarande rött, men Socialdemokraterna i Medelpad håller på att ändra färg. Till vilken? Alla partier (utom SD) gick till val med löfte om att länet skulle ha kvar tre akutsjukhus: i Sollefteå, i Örnsköldsvik och i Sundsvall.
Men majoriteten i landstingsfullmäktige i Västernorrland (S och MP), som vann valet, svek snabbt sina väljare genom att lägga fram sparförslag på 160 miljoner kronor inom specialistvården med fokus på att bit för bit nedmontera Sollefteå akutsjukhus. Detta genom att först stänga akutortopedin och nu senast BB/förlossning. Nästa vecka befaras ett beslut om att stänga akutkirurgin, hjärtat i ett akutsjukhus, och allt detta för att centralisera så mycket som möjligt till Sundsvalls sjukhus.
Man har infört en dysfunktionell länsklinikorganisation där 17 länsverksamhetschefer sitter i Sundsvall och fjärrstyr de två andra sjukhusen i länet. Man gick alltså från 5 till 25 chefer i toppskiktet, till en kostnad av 40 miljoner. Men i landstinget finns inga pengar till vårdpersonal, prioriteringen är höga chefslöner. Professionen i Sollefteå och befolkningen i Ådalen har blivit överkörda och ignorerade. Man har varit totalt tondöva och oempatiska inför medborgarnas protester inför denna slakt. Majoritetens förakt för sina väljare har varit chockerande.
Det är ett hån mot Ådalens befolkning att höra regionrådet Erik Lövgren (S), Eva Andersson (MP) och Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S), prata om ”jämlik vård med god kvalité och hög säkerhet” och att vården ska komma ”närmare invånarna”. En stängd förlossning samt stängd ortopedi- och kirurgakut är inte god tillgänglighet.
Idag transporteras patienter, ibland i undermåliga fordon på obekväma liggbårar, kors och tvärs över länet och mellan sjukhusen. Sträckor på mellan 10-20 mil enkel resa på bitvis dåliga vägar och utan mobiltäckning. Detta gäller nu för snart all akutverksamhet och även för kroniskt sjuka, då de trots att det finns kompetens på Sollefteå sjukhus måste åka till Sundsvalls sjukhus för enkla behandlingar. Det är inte en värdig vård för gamla multisjuka. Det är inte etiskt försvarbart.
Det är ett fattigdomsbevis för välfärdslandet Sverige när vi inte längre anser oss ha råd med en patientsäker vård för kvinnor och barn. Stängningen av BB/förlossning och akut kvinnosjukvård strider helt emot den nationella satsning som det egna partiet (S och MP) nu gör på 511 miljoner per år på just BB/förlossning och kvinnovård. En skattehöjning på 60 öre beslutades för 2016 för att hjälpa upp ekonomin. En satsning på endast 3 öre av dessa skulle rädda BB i Sollefteå om viljan fanns.

Gamla och sjuka far illa idag i Ådalen. Blivande föräldrar är oroliga för att deras väntade barn ska komma till världen i en bil. Detta är inte värdigt en befolkning som har precis lika stor rätt till en säker, jämlik och nära vård som alla andra.

Det kokar i Ådalen, nu får det vara nog!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar