torsdag 6 september 2012

MISSBRUKSVÅRDENS OFFER


Ja nu har det hänt igen!

Det var i lördags som riksdagsledamoten William Petzäll hittades död i sin mammas lägenhet i Varberg.
I flera år hade han sökt hjälp för sitt missbruk av opiater och lugnande medel, och gått igenom flera tolvstegsprogram utan resultat.
Han ville kämpa för att leva, han ville absolut inte dö, säger hans mamma Annika Petzäll.
Under det senaste året förvärrades hans missbruk, och Petzäll väntade in i det sista på vård på substitutionsenheten i Falkenberg. När de inte kunde ta emot fler patienter på grund av läkarbrist tvingades han istället hitta han egna lösningar.

– Det är ju så att de kommer åt knark, medicin och olika preparat (på svarta marknaden), och när han fick tag i det som skulle kunna blivit hans legala behandling så mådde han ju bra. "Nu känner jag mig som William, nu känner jag mig stark", men det var ju tyvärr svart han kom åt det...

Så kallad subtitutionsbehandling, där ett läkemedel med narkotika ersätter drogen, började praktiseras i Sverige redan på 60-talet. Metoden är och har varit kontroversiell - kritiker vänder sig emot att staten eller vården står för drogen och att en drog ersätts med en annan.
Annika Petzäll är djupt kritisk till dagens missbruksvård som hon menar i hög grad styrs av eget tyckande och den ideologiska principen: "drogfrihet till varje pris".
Människor som vill bryta sitt missbruk ska inte behöva slåss för sin rätt till vård menar hon och frågar sig också hur tillgången till medicinsk behandling kan vara så olika i landet. Nu vill hon ställa både ansvariga politiker och myndigheter till svars.

– Min fråga, som jag kommer begära ett svar på, är om de anser att deras fundamentalistiska åsikter är värda Williams död? Det är den policyn som styr i Sverige, det är den som gjort att William inte fick vård. Vem är de att döma vad min son har för behov av medicin?

Kanske detta blir startskottet för att en ordentlig utredning görs om missbruksvården i Sverige.
Att Williams död inte var förgäves och att det leder till något gått för de som befinner sig i denna kaotiska och oftast omöjliga situation och då även de anhörigas maktlöshet under den missbrukes kamp.
Starkt av Williams mamma Annika att orkade tala om detta hos Lotta Bromé idag.
Jag som mor till en son som gått samma öde till möte, välkomnar verkligen en översyn och lagändring om hur dessa patienter ska ha rätt till rätt vård i tid och inte som Erik sa till oss föräldrar, "Jag får ingen vård, det är bara förvaring", medan han var tvångdsomhändetagen på behandlingshem, gång efter gång!
Eriks öde är en direkt kopia av Williams, men Erik var ju bara en i mängden, obetydlig person.
William däremot, var en känd profil, så nu kanske det händer något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar