tisdag 19 april 2016

UNIVERSALMEDICIN



"Musik är bättre för hälsan än idrott"

Musik är hjärnans bästa vän - den öppnar upp igenslammade nervbanor och gör en beredd att ta emot andra utmaningar. Det säger vetenskapsjournalisten och musikredaktören Minna Lindgren som härom kvällen föreläste i Vasa.

Föreläsningens rubrik "Musik är bättre för hälsan än idrott" är inte menad som en provokation. Den har bas i neurologisk forskning, säger Lindgren.

- Under de senaste 15-20 åren har man i Jyväskylä och Helsingfors undersökt vad som händer i hjärnan då man spelar eller sjunger. Därifrån kan man allvarligt säga att musik är mycket mera hälsosam än idrott, säger hon.

Hjärnan är uppdelad i olika delar som sköter om olika saker: språk, känslor och så vidare. Men musiken, den aktiverar hela hjärnan.

- Forskarna vet inte varför, men de har kunnat påvisa det, tack vare modern teknologi.

Musiken är något av en universalmedicin

Musik har visat sig vara effektiv mot många åkommor, säger Minna Lindgren.
- Om man har smärtor så hjälper musiken, om man är deprimerad så piggar musiken upp, om man har svårt att somna eller är för sömnig så hjälper musiken!

Det gäller ändå att välja rätt sorts musik efter situationen. Vid den forskning som har utförts är det ändå inte musiken som varit det centrala, utan patienterna har fått välja sin egen favoritmusik. Det är inte fråga om musikforskning, utan hjärnforskning.

- Vid försök på djur har det visat sig att klassisk musik innehåller mer information än populärmusik och de mätbara effekterna blir starkare. Då man i USA undersökte möss så reagerade de allra bäst på Verdis opera La Traviata!

Mer musik i skolan!

Minna Lindgren efterlyser mera musik i skolan. 15 minuter musik i början av dagen skulle öpna upp hjärnans nervbanor.

- Det hjälper koncentrationen, att orka sitta ner hela dagen, att lyssna och förstå, och det är bra för finmotoriken och abstrakt gestaltning.

Undersökningar har visat att musikers hjärnor skiljer sig från "vanliga" människors: främre delen, som styr empati och koncentration är större. Där finns kontroll, abstrakt tänkande och planering - sånt är lättare för musiker.

- Nu ska man bara inte tänka att musiker är intelligenta, utan på vad musiken och möjligheten att spela ett instrument kan göra för ett barn.

Ett barns hjärna utvecklas och växer och att då "gympa" hjärnan med musik hjälper barnet att utvecklas. Och det gäller inte här att drilla fram nya underbarn, en ny Mozart.

- Det räcker väl att spela blockflöjt, säger Minna Lindgren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar