tisdag 19 februari 2013

ATT RESA SIG UPP IGEN



En giraffödsel är ingen lätt sak. Kalven faller ungefär två meter ner till marken när den föds och landar oftast på rygg. Nästan på en gång rullar den runt och viker in benen under kroppen och betraktar så världen för förta gången.

Då gör giraffmamman något oväntat. Hon sparkar till kalven med sina långa ben, så att kalven sprattlande flyger upp. Om den inte kommer på fötter, sparkar hon till kalven igen. Gång på gång upprepas detta.

Men till slut står kalven upp på egna ben. Darrig och trött, men den står upp.

Då sparkar mamman till kalven igen, så att den faller och måste kravla sig upp på trötta ben ännu en gång. Den måste minnas vad den nyss har lärt sig.

Varför gör giraffmamman så här? Jo, förstås för att förbereda kalven och träna den. På savannen är detta en fråga om liv och död – kalven måste kunna resa sig och springa med giraffhjorden om den ska ha en chans att överleva attacker från lejon och leoparder. Och det måste kalven kunna göra från den allra första början.

Det giraffmamman gör är att lära kalven en ovärderlig läxa, som vi alla har nytta av att ta till oss: Varje gång du faller, måste du resa dig upp igen.

(Ur Tänk om, Argument Förlag)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar