måndag 11 december 2017

HAVREKEX, JULENS MÅSTE


Tro för allt i världen inte att jag har glömt att baka mina havrekex!
Å nej, det är ju det enda jag gör inför julen!

Mammas Havrekex:

1 kg Gyllenhammars havregryn
1 l mjölk
½ paket milda
2 kaffekoppar socker
50 g hjorthornssalt
Mjöl efter behag

lite drygt 200 grader i mitten av ugnen i ungefär 12-15 minuter!

Ja eftersom det är ett gammalt recept och från mamma så är det "lite på en höft" som hon alltid sa, mamma var en sån, "lite på en höft"!

OBS! detta är ett jättegammalt recept, så ungsvärmen varierar ju betydligt beroende på ugn.
Och det där med kaffekopp socker, då måste jag plocka fram en kaffekopp ur finskåpet!
Havergrynen läggs i blöt med mjölken kvällen före!
Häll hjorthornssaltet och sockret över havregryn/mjölken-bunken som har stått och svällt över natten.
Smält milda och häll det över alltsammans och rör och rör tills allt har blandats väl.
Häll upp allt kladdet på ett mjölat bakbord och därefter ta några rejäla nävar mjöl över allt och börja knåda tills det är en jämn, men fortfarande skapligt kladdig deg.
Dela upp den i ca 3-4 delar och kavla ut med en naggad kavel, helst. Kavla till max 5 mm tjockt och stansa ut till lämplig storlek. Jag använder ett lock till Tupperware kannan och då får jag ca 55 st haverkex.
Fördela de ogräddade kexen ungefär 12 st på en mjöla plåt och grädda!



Låt dig väl smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar