måndag 3 december 2012

VINTERLJUS


Nu gäller det verkligen att ta vara på allt ljus som bara är möjligt!

Bristen på dagsljus under hösten och vintern orsakar trötthet hos 10-20 procent av vuxna människorna och 2-3 procent visar t o m symtom på depression. Forskarna kallar detta fenomen som påverkar människornas humör och hälsa för mörkerdepression eller höstdepression. Eller vintertrötthet orsakad av bristen på dagsljus.

Mörkerdepressionen räcker från hösten till vårvintern. I Skandinavien är symtomen svårast under den mörka tiden innan det ligger snö på marken.

Symtomen på mörkerdepression är ett ökat behov av sömn, en extrem trötthet, svårigheter att vakna på morgonen, stressbesvär, irritation, förändringar i aptiten med t ex ett ökat sug efter godsaker, viktförändringar, koncentrationsproblem, nedstämdhet och en påtagligt minskad arbetseffektivitet.
Med anledning till det är det extremt viktigt för min del att försöka utnyttja maximalt av det dagsljus som finns nu under det absolut mörkaste årstiden.
Symtomen kan lindras med effektiv ljusterapi som minskar mängden av melatonin i blodet.
De två senaste dagarna har bjudit på en strålande sol som jag har utnyttjat till max både ute och inne. Tack vare min spegel här inne på väggen, får jag en reflex och återvinning av ljuset från fönsterna. Riktigt nöjd faktiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar