fredag 17 maj 2013

LACKADE TÅNAGLAR



Vilken tur att jag hade lackat tånaglarna, för jag fick äntligen premiära på balkongen i eftermiddag, precis som jag önskade och var i stort behov av i går när allt var tungt och nattsvart.
Och vilken tur att jag tvingade mig ut på förmiddagen med ryggan på, utifallatt.
För redan efter 20 minuters promenad ringde Sofia mig och sa, "dåliga nyheter, jag fick avslag på utökade assistanstimmar till min utlandsresa".
Jag blev otroligt upprörd men mest ledsen, ledsen för hennes skull, eftersom jag vet hur mycket hon hade sett fram emot den här resan som hon skulle göra med sin bästa kompis, som också har ett funktionshinder.
Tjejerna hade hittat en sistaminuten resa med all included till ett riktigt bra pris och de väntade bara på klartecken från Sofias handläggare på kommunen.
Jag fick behärska mig allt jag kunde för att inte börja gråta där jag stod mitt inne i centrum bland fredagsglada pensionärer och A-lagare. Ja det är väl mest sådana man ser en fredagförmiddag runtomkring Coop och systembolaget.
Luften och lusten gick liksom ur mig och jag blev mer och mer förbannad ju mer jag tänkte på eländet.
Alltså, någon handläggare på socialtjänsten i Umeå kommun påstår att de behöver minst två månader på sig att handlägga ett sådan ärende. Fy fan säger jag bara! Diskriminering av funktionshindrade, är vad det är!
En funktionshindrad, med endast handikappersättning har alltså inte möjlighet att boka en sistaminuten resa, som oftast är ett billigare alternativ dessutom och passar deras ekonomiska situation bättre.
Sofia har vanligtvis endast en assistent närvarande på hemmaplan, men när hon ska resa på en längre tripp, måste hon ha två assistenter med sig och nu kan inte kommunen bevilja extra timmar till en ytterligare assistent inom ett relativt kort varsel, ynkligt!!!
Så vilken tur att jag hade ryggan med, för just vid sådan här tillfällen behöver jag verkligen få ut all ilska och frusteration och vad gör man inte det bättre än just på ett ordentligt styrkepass.
Och sedan sitta på balkongen och doppa småkakor i kaffet med ett dåligt samvete över att jag inte är hos Sofia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar