måndag 28 maj 2012

KOL


Dagens inlägg vill jag tillägna min goda vän här i Nynäshamn, min vän och "sös" i naboland samt min gamla mor och naturligtvis alla andra hundratusentals drabbade av denna sjukdom!

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL är en gåtfull och mycket besvärlig sjukdom. Den angriper lungorna och skadar kroppens förmåga att syresätta blodet. Minst en halv miljon personer beräknas ha KOL i Sverige. Hälften av dessa är kvinnor och de drabbas hårdare av KOL än män. Varför det är så vet man inte idag. Nu pågår kampanjen till förmån för forskning om KOL.
Eller SMS:a LUNGA till 72 901 så går 50 kronor till KOL-forskningen!

Vad är KOL?
KOL är en sjukdom i luftvägar och lungor. Den som drabbas får svårt att andas normalt och blir ofta andfådd av minsta ansträngning. Sjukdomen blir en begränsning i den drabbades vardag.

Hit går pengarna
Målet med 2011 års kampanj är att samla in pengar för att finansiera forskning som ökar förståelsen för varför vissa drabbas av KOL. Varför drabbas kvinnor oftare än män och varför drabbas vissa rökare medan andra klarar sig?

Tack vare svenska folkets gåvor till kampanjen förra året är två intressanta forskningsprojekt nu igång. Det ena leds av Arne Egestens och syftar till att öka kunskapen om mekanismer som startar inflammationen vid KOL. Målet med forskningen är effektivare behandling som kan förbättra livskvalitet och öka överlevnad. Det andra projeketet leds av Anne Lindberg. Genom att studera sjukdomsförloppet vid KOL hoppas hon få ökad kunskap som stärker möjligheterna för tidig identifikation, riskbedömning och preventiva insatser.

Långsiktigt mål
Över en halv miljon svenska lever med KOL och ungefär 3 000 dör varje år. Hjärt-Lungfondens mål är att halvera detta dödstal.

Andas Ut
Förutom Hjärt-Lungfondens egen kampanj engagerar sig fonden tillsammans med AstraZeneca i kampanjen Andas Ut. Det är en nationell manifestation för att uppmärksamma och sprida kunskap om sjukdomen KOL. Syftet är att:
•Informera politiker och beslutsfattare om KOL och dess konsekvenser för samhället.
•Öka förståelsen för hur ett strukturerat omhändertagande kan hjälpa oss att komma till rätta med problemet.
•Förespråka en likvärdig vård för alla KOL-patienter oavsett var i Sverige de bor.


Kampanjens kontaktperson: daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se, tel. 08-566 24

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar