lördag 13 april 2013

RÖDA HAVETS HEMLIGHET



Receptet på familjen Nordlinders favoritsoppa!

Här kommer historien kring den först!

För länge sedan, ungefär samtidigt som Stigs skinnjacka, tidigt 70-tal.
Vi blev bekanta med ett par, Lena, RIP, hon jobbade med Stig på Domus "Ung Linje" i Umeå och hennes pojkvän Wahid, han var från Tunisien.
Det var Wahid som introducerade oss i denna, för honom en klassisk och vanlig soppa, just från Tunisien.
Hurra för mångfalden i vår kulinariska flora!


Alla minns vi väl receptlådorna med de där färggranna korten, samt korten man skrev sina egna recept på, jag var en av dem!
Genom åren har vi delat med oss av denna underbara och mustiga soppa till många av våra vänner och alltid uppskattats.

Röda havets hemlighet:
beräknat till ca 4 pers.

10 små gula lökar, smör
1 burk skalade tomater
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
3 dl tomatjuice
2 ½ dl torrt vitt vin
1 kryddmått oregano
2 kryddmått timjan
Salt & peppar
2 burk tornfisk
2 dl vispad grädde.

Skala löken och bryn i smöret.
Tillsätt tomaterna med spadet, buljongtärningen, vattnet och kryddor.
Låt det sjuda i 15 minuter.
Tillsätt vinet, tomatjuice och tornfisken.
OBS! 1 burk tornfisk kan bytas ut mot 1 burk krabba.
Hetta upp soppan men låt den inte koka.
Vispa grädden och rör i den försiktigt.
Servera!

Gott till, doppa gärna bröd i soppan, typ pain riche!

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar